10 šikovných trikov aby vaša obývacia izba pôsobila luxusne
streda, 29. apríl 2020

10 šikovných trikov aby vaša obývacia izba pôsobila luxusne

Je nespochybniteľným faktom, že hneď po kuchyni je druhou najdôležitejšou izbou v domácnosti práve obývacia izba, ktorej meno skutočne slúži…

Je nespochybniteľným faktom, že hneď po kuchyni je druhou najdôležitejšou izbou v domácnosti práve obývacia izba, ktorej meno skutočne slúži ku cti. Práve tu sa totižto odohráva všetok život, vďaka čomu ide o najviac obývanú izbu vôbec. Ide o miesto, kde sa zdržiavajú hostia, kde trávime všetky naše lenivé večery a na základe väčšiny pôdorysov je možné konštatovať, že ide aj o miestnosť, ktorú po príchode do domu vidíme ako prvú.

Je preto zrejmé, že luxusná obývacia izba je snom každého. Našťastie pre jej dosiahnutie nie je potrebné urobiť veľa. Nemusí to znamenať obrovské investície na to, aby to v miestnosti vyzeralo draho a luxusne. Pokračujte v čítaní a oboznámte sa s desiatimi šikovnými trikmi na to, ako vami požadovaný výsledok dosiahnuť a v niektorých prípadoch aj dokonca úplne zadarmo.

1) „VRSTVENÉ OSVETLENIE“

placeholder-840x627

Osvetlenie jedným z najdôležitejších prvkov interiéru, ktorého význam je však často prehliadaný. Preto si na ňom jednoznačne dajte záležať a miestnosti dodajte dostatočnú hĺbku tým, že do nej pridáte rozmanité zdroje svetla. Skvelou správou je pritom to, že na takýto projekt nemusíte minúť kopec peňazí. Bohate na to postačia aj lampy a lustre z bežných showroomov.

Miesto tradičnej stolovej lampy môžete využiť aj veľké závesné svietidlá. Dobrým nápadom sú aj sviečky umiestnené v ozdobných nádobkách, ktoré sú jej obľúbenou dekoráciou.

Ďalším trikom, ktorý nepožaduje žiadnu prácu navyše je využitie zásuvných modulov, ktoré je vhodné umiestniť do blízkosti nábytku, vďaka čomu sa stanú cenovo dostupným spôsobom toho, ako vylepšiť priestor bez potreby opravy elektrických rozvodov. Ak k nim navyše pridáte aj stmievače, nielen že tým značne zútulnite priestor, no taktiež ho aj opticky zväčšíte.

2) INVESTUJTE DO TEXTÍLIÍ

placeholder-1024x614

Jedným z najjednoduchších a najlepších spôsobov ako skrášliť miestnosť je pridať do nej skvelé vankúše. Nanešťastie sú však často neskutočne drahé. Nemusíte sa ale báť. Dosiahnuť rovnaký výsledok sa dá aj iným spôsobom. Jednoducho navštívte miestny obchod s textilom, kde často nájdete krásne textílie v priemeraných cenách.

Následne smerujte svoje kroky do krajčírstva, alebo ak ste dostatočne zdatný, tak priamo domov k šijacemu stroju. Ako náplň pripravovaných vankúšov použite obyčajné perie a máte hotovo. Vďaka tomuto triku si tak zaobstaráte vankúše s cenou pod 30 eur, ktoré však budú vyzerať rovnako ako tie, ktorých cena sa pohybuje v závratných výškach.

3) ZAISTITE, ABY SA VAŠE ZÁCLONY DOTÝKALI PODLAHY

placeholder-1000x729

Správnou dekoráciou okien dokážete pridať miestnosti okamžitý nádych luxusu. Majte však na pamäti jedno kardinálne pravidlo: nikdy nekupujte závesy, ktoré sú príliš krátke.

Tie vyzerajú nesmierne lacno a tak, akoby boli kúpené v najbližšom obchode. Uistite sa preto, že pred samotným nákupom dôkladne odmeriate veľkosť jednotlivých okien v miestnosti. Na druhej strane si však rovnako môžete zaobstarať nádherné závesy aj z pohodlia domova. Jediné, čo k tomu budete potrebovať, je číra a ľahká bavlnená tkanina. Na základe vedomostí o približnej cenovej hladine takejto tkaniny je možné konštatovať, že nádherné a nadýchané záclony dokážete zakúpiť naozaj veľmi lacno. Čo sa týka kúpy záclonových tyčí a držiakov, jednoznačne odporúčame nakupovať klasické čierne tyče a držiaky, ktoré nie sú ako drahé, tak ani rozptyľujúce a v priestore ich takmer nevidieť.

4) INVESTUJTE DO VEĽKÝCH UMELECKÝCH KÚSKOV

placeholder-1024x680

Nadrozmerný a pútavý obraz vie nielen oživiť akúkoľvek konverzáciu, no taktiež aj dostatočne naplniť váš obývací priestor okamžitým štýlovým a luxusným nádychom. Odolajte však potrebe zavesiť do priestoru nadrozmernú maľbu od anonymného autora vyobrazujúcu neznámu pláž pri západe slnka.

Experti sa zhodujú v tom, že najlepšie umenie je také, ktoré má pre človeka akýsi osobný význam. Poobzerajte sa preto po špecializovaných miestnych obchodoch, na ktorých je možné často naraziť na kúsky s vlastnou históriou. Ak sa však na to finančne necítite, prebuďte svoju kreatívnu stránku a obraz si namaľujte sami (jediné čo na to budete potrebovať je obrovské plátno z obchodu s umeleckými potrebami a farby).

5) ZAČLEŇTE DO INTERIÉRU AJ TEXTÚRU

placeholder-1009x662

Ak máte pochybnosti – jednoducho všetko zmiešajte. Dizajnoví experti odporúčajú začleniť do priestoru rozmanité typy dreva, skla, kovov a tkaných materiálov, vďaka čomu je možné vytvoriť priestor, ktorý je v konečnom dôsledku sofistikovaný a nie chaotický.

Vlnené sedačky, hodvábne či zamatové vankúše, alebo pružná textúra kvalitnej kože je nepochybne luxusom, ktorý môžete nielen vidieť, ale ktorý môžu vaši hostia aj cítiť. Pokiaľ však chcete ušetriť, prehoďte na sedačku prikrývku z falošnej kožušiny, či ovčej kože, ozvláštnite svoje kožené kreslá zaujímavými vankúšmi v robustných pletených obliečkach, alebo jednoducho začleňte výrazné mosadzné prvky na váš drevený konferečný stolík.

6) NEBOJTE SA VEĽKÉHO KOBERCA

placeholder-800x545

Odvekou pravdou je, že malé koberce váš priestor opticky zmenšujú. Preto si vždy radšej vyberte väčší a lacnejší koberec ako koberec menší a drahší. To platí predovšetkým v prípade, ak máte deti alebo vlastníte akékoľvek domáce zvieratá, z ktorých obe možnosti môžu vlnené koberce veľmi rýchlo zničiť.

Vďaka veľkému kobercu bude vaša obývacia izba pôsobiť väčším a vzdušnejším dojmom, na základe čoho bude zároveň omnoho luxusnejšia. Avšak len preto, že koberec pôsobí luxusne, ešte to nemusí znamenať, že nemôže byť zároveň aj trvácny. Môžete vyskúšať zakúpiť si koberec z juty, ktorý je nielen skvelým a trvácnym produktom s vynikajúcou textúrou, ale zároveň ho je často možné nájsť aj v rôznych obchodoch.

7) POUŽÍVAJTE METALICKÉ PRVKY

placeholder-1024x684

Ako sa zdá, mierny objem ťažkých kovov ešte nikdy nikoho nezabil. Navyše práve takéto prvky sú v interiéri nesmierne dôležitými. Kovové stolné hodiny, kovový piedestálový stôl, ale dokonca aj akýkoľvek kovový prvok dokážu okamžite navýšiť šmrnc celej miestnosti. Pridanie trošky pozlátka a pôvabu dokáže z miestnosti vytvoriť ohromujúci priestor. Pre niektorých ľudí sú obľúbenými metalickými prvkami pritom lesklé farby, metalické tapety a rôzne svietidlá s metalickou úpravou.

8) NAHRAĎTE ALEBO PRIDAJTE LIŠTY

placeholder-956x634

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako z interiéru vytvoriť drahší a luxusnejší priestor, je vylepšenie jeho architektúry. Nemusíte pritom búrať žiadne steny. Ak sa u vás v domácnosti nachádzajú úzke podlahové lišty, jednoducho ich nahraďte niečím hrubším, vďaka čomu váš priestor instantne nadobudne elegantnejší vzhľad. Podobne nestojí veľa aj pridanie výliskov na stenu, ktoré priestoru pridajú na jeho šarme a osobitosti. Ak vás však predstava rezania podlahových líšt a úprava stien desí, najmite si na to profesionála.

9) DAJTE SI NAMAĽOVAŤ STENY A LIŠTY ROVNAKOU FARBOU

placeholder-900x600

Niekoľko vrstiev farby môže dramaticky zmeniť celý váš priestor. Dizajnéri odporúčajú skutočne jednoduchý, no účinný tip: dajte si namaľovať steny a lišty rovnakou farbou. Tým, že sa vyhnete kontrastujúcim lištám, sa pozornosť každého návštevníka miestnosti zameria viac na iné dekoratívne prvky. Navyše to taktiež prispeje aj k zjednodušeniu jej architektonických detailov. Rovnako vám to povolí použiť aj výraznejšiu farbu, nakoľko čím tmavšie odtiene použijete, tým viac sa prejavia svetlejšie a jemnejšie tóny miestnosti. Zároveň však odporúčajú aj iný spôsob, ktorým je možné dosiahnuť rovnaký efekt. Tým je namaľovanie dverí a líšt skutočne dramatickou farbou, akou je napríklad čierna. To podľa ich slov „pomôže pridať miestnosti na jej zaujímavosti a rovnako to zvýrazní aj jej architektonické detaily.“

10) PRESKÚMAJTE BAZÁRY A VYHĽADAJTE ZAUJÍMAVÉ STAROŽITNOSTI

placeholder-990x792

Vykladané drevo starého šatníka, unikátny tvar vintage lustra a patina na starožitnej kovovej skrinke sú nepochybne nádhernými a nadčasovými kúskami, ktoré si nemožno zmýliť s najnovšími kúskami dizajnérskych časopisov. Jeden z dizajnérov, ako milovník bazárov, preto súhlasne dodal: „Ak sa vám nepáči maľba, ale zamilovali ste si jej rám, rozhodne ju kúpte a rám použite na vlastnoručne namaľované maľby či vytlačené fotografie.“ Nebojte sa však miešania starožitných kúskov s novými kúskami. Experti garantujú, že spoločne do seba perfektne zapadnú a navodia miestnosti ucelený a luxusný vzhľad.

image_placeholder 10 šikovných trikov aby vaša obývacia izba pôsobila luxusne
streda, 29. apríl 2020
Je nespochybniteľným faktom, že hneď po kuchyni je druhou najdôležitejšou izbou v domácnosti práve obývacia izba, ktorej meno skutočne slúži……
Viac informácií
image_placeholder Najlepšie ekologické luxusné hotely na svete
utorok, 4. február 2020
Vyhľadávanie blízkeho a osobného kontaktu s krásou prírody nie je nevyhnutne spojené s potrebou opustiť vymoženosti moderného luxusu. Po celom…
Viac informácií
image_placeholder Trendy interiérového dizajnu pre sezónu 2020/2021
pondelok, 10. február 2020
Ako každoročne v tomto období, aj tieto týždne napäto očakávame, aké trendy v oblasti interiérového dizajnu prinesie nová sezóna. Jedným…
Viac informácií
image_placeholder Osem najlepších neplatených nástrojov, aplikácií a softvérov na navrhovanie interiéru
pondelok, 17. február 2020
Plánujete vybudovanie prístavby, novej kúpeľne alebo ste sa len konečne rozhodli dostať sa k úprave svojej záhrady? Je pravdou, že…
Viac informácií
image_placeholder Stane sa betón materiálom budúcnosti?
štvrtok, 23. január 2020
V súčasnosti je Betón druhým najčastejšie používaným materiálom na Zemi. Ak sa kvalitne spracuje, má totižto vynikajúce vlastnosti, medzi ktoré…
Viac informácií
image_placeholder Nádherné príklady spojenia historickej a modernej architektúry
piatok, 30. október 2020
Nestáva sa to často, no keď sa stará architektúra spojí s tou novou premysleným spôsobom, výsledok môže byť skutočne očarujúci.…
Viac informácií
image_placeholder Aký typ podlahy je pre vašu kuchyňu najvhodnejší?
piatok, 21. február 2020
Je faktom, že ľudia trávia v kuchyni obrovské množstvo času – takže je zrejmé, že podlaha v nej je vystavená…
Viac informácií
image_placeholder Pre lepší spánok a zredukovanie stresu vyskúšajte minimalistickú spálňu
piatok, 20. marec 2020
Vyskúšali ste si niekedy naozajstné upratovanie, napríklad prostredníctvom metódy Marie Kondovej? Poznáte ten slastný pocit pokoja, ktorý sa v dôsledku…
Viac informácií
image_placeholder Ako efektívne chrániť domácnosti pred koronavírusom?
piatok, 27. marec 2020
Už od prvého pacienta, ktorý bol nakazený novým koronavírusom, sa správy svetových médií nevenujú ničomu inému, ako hygiene a zvýšenej…
Viac informácií