Pre lepší spánok a zredukovanie stresu vyskúšajte minimalistickú spálňu
štvrtok, 19. marec 2020

Pre lepší spánok a zredukovanie stresu vyskúšajte minimalistickú spálňu

Vyskúšali ste si niekedy naozajstné upratovanie, napríklad prostredníctvom metódy Marie Kondovej? Poznáte ten slastný pocit pokoja, ktorý sa v dôsledku vytvorenia organizovaného šatníka dostaví? Tak presne tento pocit môžete nadobudnúť aj prostredníctvom zredukovania nadbytočných predmetov vo vašej spálni. Jej minimalistická podoba vám totižto dokáže pomôcť uvoľniť sa a plnohodnotne zrelaxovať, čo v konečnom dôsledku môže viesť aj ku kvalitnejšiemu spánku. Zároveň je potrebné podotknúť, že disponovanie minimalistickou spálňou neznamená vzdať sa všetkých svojich obľúbených predmetov v miestnosti, ktoré vám prinášajú radosť a poskytujú pohodlie. Minimalizmus totižto neznamená prázdnotu, ale šetrnosť a s ňou súvisiace malé množstvo jednoduchých prvkov. V spálni to tak znamená jednoznačne sa vyhýbanie neporiadku a predmetom, ktoré sú pre dosiahnutie relaxu a spánku maximálne nevyhovujúce.

Je vedecky dokázané, že čisté a vzdušné prostredie napomáha predchádzať stresu a podporovať čistú myseľ. Časopis New York Times tvrdí, že podľa štúdie uverejnenej v publikácii Current Psychology, existuje značné prepojenie medzi prokrastináciou a neporiadkom. Taktiež sa v nej uvádza, že s pribúdajúcim vekom narastá ľudská frustrácia z neporiadku a v konečnom dôsledku môže spôsobiť až nespokojnosť s vlastným životom. Chaos, zmätok a nadbytočné predmety v izbe dokážu taktiež zvýšiť aj hladinu stresového hormónu v tele. Značka Motherly preto súhlasne konštatuje: „Je nesmierne náročné udržať sa v psychicky aj fyzicky dobrom stave, keď svoju energiu pravidelne vkladáte do úsilia o úspešné zvládanie stresu.“ Život je dostatočne stresujúcim aj bez toho, tak prečo nepouvažovať o prijatí a zrealizovaní niekoľkých minimalistických konceptov? Pre inšpiráciu vám preto uvádzame niekoľko skvelých nápadov, ako môžete minimalizmus implementovať aj do svojho domova.

placeholder-300x200

KONTRASTUJÚCA SOFISTIKOVANOSŤ
Ako je možné na fotografii vidieť, tmavo-čierna posteľná bielizeň markantne zvýrazňuje žiarivo-bielu farbu stien a zároveň vhodne vyvažuje akcent sivého koberca, ktorým je podlaha pokrytá. Vytvára sa tak pomerne farebne neutrálny základ miestnosti, pričom jej stredobodom sa však vďaka svojej farebnej kombinácii jednoznačne stáva posteľ. Tá je navyše zvýraznená absenciou akéhokoľvek umeleckého diela, doplnkov, alebo príliš ozdobnou úpravou okien. Odhliadnuc od jednoduchých nočných stolíkov sa pritom v miestnosti nachádza iba jediný kus nábytku, ktorým je pohodlné kreslo s prehodenou kožušinou, ktoré je ideálnym miestom na čítanie a relax.

placeholder-300x195

MINIMALIZMUS Z POLOVICE STOROČIA
Vybrané moderné kúsky pochádzajúce z polovice tohto storočia, sú ideálnou voľbou pre minimalistickú spálňu. Znázornený dizajn miestnosti, nachádzajúci sa v dome v Santa Fe, využíva uhladené prvky s ikonickými líniami. Perfektne tak dopĺňa kompletne biely priestor, ktorý je pritom patrične uzemnený hladkou betónovou podlahou. Obmedzené použitie umeleckých diel a doplnkov pridáva tomuto interiéru náležitú atraktívnosť, no nepridáva to na jeho neporiadku. V konečnom dôsledku je tak možné konštatovať, že ide o čisté a hypoalergenické prostredie.

placeholder-200x300

SKROMNÝ MINIMALIZMUS
Minimalistické spálne nemusia byť moderné. Veľmi dobrým príkladom tohto tvrdenia je táto už zjavne používaná, no stále štýlová spálňa v jednom z minnesotských domov. Je dokonale jednoduchá a pritom stále útulná. Jej farebná paleta obsahuje takmer výlučne bielu farbu, čo len o to viac posilňuje pohodlný vzhľad posteľnej bielizne s jednoduchými bielymi závesmi. Zaujímavá stolička slúži nielen ako pohodlná sedačka, ale taktiež aj ako nočný stolík. Svetlo na čítanie je pripevnené k stene nad posteľou, ktorá disponuje malým čelom. Biela farba celkového zariadenia pritom dokonale kontrastuje s drevenou podlahou a tmavým oknom a v konečnom dôsledku tak vytvára veľmi príjemne pôsobiaci dizajn interiéru.

placeholder

ŠKANDINÁVSKA INŠPIRÁCIA
Výhradne čisto-biela farebná paleta inšpirovaná Škandináviou je na uvedenej fotografii minimalistickej spálne v Toronte len pokračovaním štýlu, ktorý sa v celom dome nachádza. Je možné konštatovať, že v tejto ultra-striedmej miestnosti našiel manželský pár daného domova relax, pohodlie a čistotu. Podlaha a čelo postele sú pritom vyrobené z prírodného dreva, ktoré je vhodne doplnené jednoduchou bielou posteľnou bielizňou. Navyše závesné osvetlenie miestnosti, pozostávajúce z čiernych káblov a klasických žiaroviek, dodáva interiéru o to väčší pôvab. Jediným dekoratívnym doplnkom je pritom malý stolík pri posteli.

placeholder-208x300

Tradičný exteriér nemusí automaticky znamenať to, že vaša spálňa nemôže byť minimalistickou. Napríklad miestnosť na fotografii sa nachádza v jednom z edvardovských domov v autrálskom Queens Parku, ktorej majitelia si však taktiež zvolili jej čistú a jasno-bielu farebnú paletu. Jedinú kontrastujúcu farbu v tomto priestore tak možno nájsť iba vďaka niekoľkým rastlinám a zopár ďalším základným prvkom miestnosti, ktoré sú vyhotovené v čiernej farbe. Ide napríklad o stropný ventilátor, stolíky pri posteliach a osvetlenie. Zbavení rozptýlenia si tak majitelia tejto spálne môžu každú noc užívať kvalitný spánok a počas dňa sa potešovať zo svetlej a slnečnej miestnosti.

placeholder-300x205

Znázornený dom obsahuje klasický príklad mierne tlmenej estetiky a to najmä práve v jeho spálni. Biele steny sú v nej doplnené o svetlú podlahu a biele predĺžené čelo postele. Čierne stoly v tvare trojuholníka slúžia ako nočné stolíky, pričom sú skombinované s hranatou drevenou lavičkou na konci postele. Stredobodom pozornosti sa tak stáva jediný kúsok umenia, ktorý túto čierno-bielu farebnú paletu do značnej miery narúša. Absencia závesov pritom taktiež napomáha tomu, aby izba pôsobila čisto a neokázalo.

placeholder-300x200

DOTYK ŽENSKOSTI
Zatiaľ čo väčšina minimalistických spální vykazuje známky mužského, alebo rodovo-neutrálneho dizajnu, je potrebné konštatovať, že je možné vytvoriť minimalistickú miestnosť s nádychom ženskosti. Ako na to? Hlavný princíp ostáva rovnaký: len zopár rozptýlení a čisto-biela farebná paleta. Rozdiely medzi spomínanými dizajnmi sú preto jemné, ale stále rozpoznateľné. Ide napríklad o jemné zlaté držiaky malej poličky pri posteli a nariasený vankúš na nej v tvare kvetu. V malej spálni, akou je aj spálňa na fotografii, je pritom minimalizmus tým najlepším spôsobom, ako z každého metra štvorcového vyťažiť maximum.

placeholder-200x300

BOHÉMSKY ŠTÝL
Je faktom, že aj v súčasnosti sa poniektorí ešte stále mylne domnievajú, že minimalizmus a bohémsky štýl sú dva diametrálne odlišné dizajnérske štýly. Pravdou však je, že ich zmiešanie vytvára nesmierne špecifický a esteticky pôsobivý dizajn. Spálňa na fotografii, zariadená známou dizajnérkou Laurence Simonciniovou, využila čierno-bielu farebnú paletu na to, aby zadefinovala bežný priestor miestnosti, ktorý je na jednej strane preplnený, no stále jasný a priestranný.

placeholder-300x201

TEXTÚROVO BOHATÉ
Táto spálňa, nachádzajúca sa v New Yorku, perfektne poukazuje na to, ako môže byť miestnosť priestrannou, no textúrovo bohatou zároveň. Biela farebná paleta miestnosti je v tomto prípade nenápadne prerušovaná čiernymi, no taktiež aj bielymi látkami odlišných textúr. Aj napriek tomu však ide o nesmierne komfortné a pokojné miesto, pretože prízemnosť týchto látok je príťažlivá a nie naopak rozptyľujúca. Spálňa si tak udržiava svoje čisté línie, ku ktorým napomáhajú aj nenápadné rolety, ktoré je na základe vašej aktuálnej preferencie možné spustiť, alebo vytiahnuť.

placeholder-300x200

MODERNÉ A ČISTÉ
Tak trocha pripomínajúca podkrovný ateliér, táto minimalistická spálňa v Melbourne disponuje vzdušnou atmosférou s jemným priemyselným nádychom. Sivé čelo postele zaberá celú plochu špecifickej steny miestnosti, pričom zároveň obsahuje aj zabudovanú policu, ktorá tak eliminuje potrebu nočného stolíka. Biele steny dokonale kontrastujú s tmavou podlahou a zrkadlovou stenou, ktorá opticky miestnosť zväčšuje. V konečnom dôsledku je navyše možné konštatovať, že miestnosť sa môže pochváliť iba jedným umeleckým prvkom a to dokonca v nadrozmernom prevedení.

placeholder-300x214

EXTRÉMNE PRIESTRANNÉ
Čo sa stane keď sa koncept minimalizmu privedie až do jeho extrému? Výsledok môžete vidieť na fotografii. Táto minimalistická spálňa je súčasťou modulárneho apartmánu zariadeného spoločnosťou FrontOfficeTokyo. Posuvné steny rozdeľujú priestor podľa aktuálnej potreby jeho majiteľa, pričom vzhľadom na potrebu extrémne priestranného interiéru je posteľou jednoduchá paleta uložená na podlahe. Malá skladacia stolička je pritom vhodne zladená s betónovými stenami a odhaleným masívnym rustikálnym trámom.

placeholder-300x200

NÁKLONNOSŤ K HISTÓRII
Narozdiel od ostatných uvedených spální sa táto miestnosť miesto sústredenia na súčasný dizajn venuje minulosti. Vďaka tomu tak ide o takmer pôvodnú formu minimalizmu. Daná miestnosť je zariadená podľa 300 rokov starej nehnuteľnosti v štýle Huizhou. Neutrálna sivá stena je v tomto prípade jediným farebným prvkom, pričom rustikálne drevené stĺpy a trámy vytvárajú unikátny interiérový dizajn. Tento neobyčajný štýl je pritom doplnený aj rustikálnymi drevenými stolmi a modernou drevenou lampou.

image_placeholder Pre lepší spánok a zredukovanie stresu vyskúšajte minimalistickú spálňu
štvrtok, 19. marec 2020
Vyskúšali ste si niekedy naozajstné upratovanie, napríklad prostredníctvom metódy Marie Kondovej? Poznáte ten slastný pocit pokoja, ktorý sa v dôsledku…
Viac informácií
image_placeholder Top 10 interiérov luxusných maloobchodných predajní
štvrtok, 25. jún 2020
Myslíte si, že viete čo znamená luxus v maloobchodnom sektore? Ak sa domnievate, že ide o väčšie množstvo rovnakých kúskov,…
Viac informácií
image_placeholder Pre lepší spánok a zredukovanie stresu vyskúšajte minimalistickú spálňu
piatok, 20. marec 2020
Vyskúšali ste si niekedy naozajstné upratovanie, napríklad prostredníctvom metódy Marie Kondovej? Poznáte ten slastný pocit pokoja, ktorý sa v dôsledku…
Viac informácií
image_placeholder Ako vyzerá homeoffice interiérových dizajnérov a architektov?
utorok, 7. apríl 2020
Pandémia koronavírusu a s ňou súvisiaca domáca karanténa celej spoločnosti má jednoznačne už v súčasnosti zásadný dopad na každú oblasť…
Viac informácií
image_placeholder 10 šikovných trikov aby vaša obývacia izba pôsobila luxusne
streda, 29. apríl 2020
Je nespochybniteľným faktom, že hneď po kuchyni je druhou najdôležitejšou izbou v domácnosti práve obývacia izba, ktorej meno skutočne slúži……
Viac informácií
image_placeholder Spoznajte nedostatok úcty milánskeho architekta Marca Piva k architektonickým konvenciám
piatok, 25. september 2020
Vzrušujúci, plynulý a funkčný. Presne takým je jazyk, ktorý odlišuje architektonické výtvory a taktiež aj produktový a interiérový dizajn Marca…
Viac informácií
image_placeholder Tipy pre architektov pracujúcich z doma počas pandémie
piatok, 17. apríl 2020
Celosvetové vypuknutie pandémie spôsobilo, že veľmi veľa ľudí je nútených pracovať z domu. Medzi nimi sa tak samozrejme nachádzajú aj…
Viac informácií
image_placeholder Monochromatický dizajn: nový dizajnérsky trend
štvrtok, 11. jún 2020
Podľa Michelle Ogundehinovej je na čase chopiť sa čierno-bielych interiérov. Apartmán nachádzajúci sa vo francúzskom Lyone, ktorý bol navrhnutý štúdiom…
Viac informácií
image_placeholder Prehliadka gréckeho ostrovného útočiska, ktoré v sebe zahŕňa aj vonkajšie bývanie
utorok, 12. máj 2020
Interiérový dizajnér Andrew Sheinman vytvoril dokonalé dovolenkové útočisko pre celú rodinu. Keď sa Andrewa Sheinmana opýtate na to, čo sa…
Viac informácií